Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Saman Fitnah Selesai, Mahkama Arah KJ Bayar RM210,000 Kepada Anwar Ibrahim

29 Sep 2017

Kuala Lumpur - Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar diperintah untuk membayar ganti rugi sebanyak RM150,000 kepada bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana memfitnahnya dalam satu ceramah yang telah diadakan di Lembah Pantai pada 20 Februari, 2008 dan menyebarkan klip video bertajuk 'Anwar and kin no threat'.

Hakim Mahkamah Tinggi, Azizul Azmi Adnan membuat keputusan itu selepas membenarkan saman fitnah yang difailkan ketua umum PKR itu dan menolak permohonan Khairy untuk meminda pernyataan pembelaannya.

Ketua Pemuda Umno itu juga turut diperintah membayar kos kepada Anwar sebanyak RM60,000.

Ketika membuat keputusan itu, Azizul berkata, ucapan fitnah diucapkan itu adalah serius dan membabitkan seorang ahli politik yang dikenali ramai.

"Kenyataan itu juga dibuat pada majlis umum dan diterbit serta tersebar kepada orang ramai," katanya.

Bagaimanapun Azizul berkata, elemen berniat jahat tidak berjaya dibuktikan. Oleh itu,beliau menolak tuntutan ganti rugi teruk yang dipohon Anwar.

Peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang bertindak bagi pihak Khairy bagaimanapun memaklumkan pihaknya akan memfailkan notis rayuan berhubung keputusan itu Isnin depan.

Peguam J Leela, pula bertindak bagi pihak Anwar.

Perbicaraan kes saman fitnah itu selesai selepas 12 saksi tampil memberi keterangan bermula pada 19 September 2016. Bagaimanapun, Khairy selepas itu menfailkan permohonan untuk meminda pernyataan pembelaannya.

Anwar memfailkan saman terhadap Khairy bagi memohon ganti rugi RM100 juta pada 7 Mac tahun 2008 dengan mendakwa Khairy yang ketika itu Naib Ketua Pemuda Umno, mengeluarkan kata-kata berbaur fitnah dan menyebarkan klip video bertajuk 'Anwar and kin no threat' disiarkan dalam laman web, termasuk Malaysiakini.com.

Anwar mendakwa klip video itu mengandungi sebahagian ucapan yang dikatakan berbaur fitnah diucapkan Khairy dalam satu ceramah di Lembah Pantai di sini pada atau sekitar 20 Feb 2008.

Khairy, dalam pernyataan pembelaan yang difailkan pada 8 Oktober 2010, berkata beliau bergantung kepada pembelaan berdasarkan justifikasi dan perlindungan bersyarat.

Sumber: Sinar Harian
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 3 ulasan )
 1. segera bergabung dengan kami di u+p+d+a+t+e+b+e+t+t+i+n+g
  dan menangkan hadiah menariknya

  BalasPadam
 2. Untuk mempermudah kamu bermain guys www.fanspoker.com menghadirkan 6 permainan hanya dalam 1 ID 1 APLIKASI guys,,,
  dimana lagi kalau bukan di www.fanspoker.com
  || bbm : 55F97BD0 || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||

  BalasPadam
 3. Dengan minimal deposit 10.000, kalian bisa mencoba keberuntungannya bersama dengan kami
  segera add pin bb kami D87604A1, ditunggu ya di D3W4PK**

  BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "