Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

(Video) Permainan Bola Sepak Didakwa Dipengaruhi Ilmu Hitam, Gol Berjaya Dihasilkan Beberapa Minit Selepas Penyerang 'Korek' Tiang Gol Lawan

30 Dis 2016

Satu kejadian pelik ketika perlawanan bola sepak di Rwandan menyebabkan Rwanda Football Federation(FERWAFA) terpaksa mengumumkan penggunaan ilmu hitam adalah tidak dibenarkan sama sekali dalam perlawanan anjurannya.

Perkara itu datang selepas satu insiden pelik awal bulan ini yang dirakamkan ketika perlawanan antara kelab Mukura Victory Sports dan Rayon Sport.

Kejadian itu berlaku di minit-minit terakhir separuh masa pertama, yang mana melihat kelab Rayon berada di kedudukan 1-0.

Ketika penjaga gol kelab Mukura sedang leka di luar petak gol, salah seorang penyerang dari kelab Rayon, Camara, berlari ke arah tiang gol lawannya itu dan melakukan satu aksi yang pelik.

Camara dipercayai mengorek dan membuang sesuatu dari tiang gol terbabit sebelum penjaga gol kelab Rayon dilihat tergesa-gesa berlari ke arah golnya bagi menghalang aksi Camara.

Namun, penjaga gol itu tidak sempat menghalang Camara dan Camara dilihat menyerahkan sesuatu kepada pemain di bangku simpanan.

Tidak lama selepas itu, kamera beralih dan memaparkan penyerang berkenaan diberikan kad kuning oleh pengadil tetapi tidak dapat dipastikan apa sebabnya.

Insiden pelik itu mengundang kontroversi apabila satu gol berjaya dihasilkan tidak lama kemudian biarpun masa hanya berbaki empat minit.


Tonton video insiden itu dibawah.


Ini pula rakaman video memaparkan Camara memberikan sesuatu kepada pemain di bangku simpanan.


Timbalan presiden FERWAFA, Vedaste Kayiranga dalam satu kenyataan berkata:

"Memandangkan tiada kaedah saintifik untuk membuktikan penggunaan ilmu hitam, langkah ini akan mengambil kira laporan dari pegawai perlawanan dan apa-apa sahaja yang dilihat menyerupai amalan itu akan dilihat dan dipertimbangkan.


Sumber: Paste Magazine
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "