Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

KKM Arah Kilang Tarik Balik Tepung, Berikutan Tular Kes Pisang Goreng Campur Kapur Siling

16 Ogo 2017
Gambar hiasan

KUALA LUMPUR: Kes tular pisang goreng yang didakwa dicampur kapur siling oleh seorang peniaga di Puchong berpunca daripada kesilapan kilang berkenaan, yang disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada Selasa, tulis Awani.

Menurut, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, kilang terbabit telah tersilap menggunakan kertas pembungkus kapur siling untuk membungkus tepung rangup yang digunakan pemiaga tersebut berdasarkan dari hasil siasatan yang dilakukan.

“Berhubung perkara ini, KKM melalui Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan telah menjalankan siasatan ke atas premis yang menjual pisang goreng tersebut.

"Oleh kerana beroperasi tanpa lesen, Pihak berkuasa Tempatan (PBT) telah mengambil tindakan ke atas premis tersebut.

Tambah kenyataan itu lagi, tepung rangup tersebut telah dibekalkan oleh sebuah kilang di Kuala Lumpur dan didapati bahawa pihak kilang telah tersilap menggunakan kertas pembungkus kapur siling untuk membungkus tepung rangup berkenaan.


"Dalam hal ini, KKM telah mengarahkan pihak kilang untuk menarik balik kesemua tepung yang telah dibungkus dengan kertas pembungkus kapur siling dari pasaran," katanya dalam satu kenyataan media.

Sebelum ini, gambar sebuah premis menjual pisang goreng tular di media sosial dengan dakwaan peniaga berkenaan menggunakan tepung bercampur kapur siling untuk merangupkan makanan berkenaan. - Siakap Keli

Sumber: Awani
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 1 ulasan )
  1. b0la, c4sin0, CMDbet, tangkas, sabung 4yam, dll hanya di F4NS B3TT1N9, yukk buruan.. :)

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "