Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Ini Antara Sebab Mengapa 'Aerial Marker Ball' Diletakkan Pada Kabel Wayar Di Pencawang Elektrik

12 Jul 2017
3 ulasan

Kalau lalu ‘highway’ atau mana-mana kawasan, kita mesti pernah nampak ada satu-satu bahagian di sepanjang jalan, banyak kawasan pencawang elektrik.

Bukan itu saja, mungkin ramai yang perasan akan adanya bebola-bebola yang digantung pada kabel elektrik di antara satu-satu pencawang.

Ada ketikanya benda macam ini buat kita tertanya-tanya, jadi persoalan akan apakah fungsi bebola tersebut, adakah jadi sebagai pelindung kepada penyambung wayar? Atau, untuk membezakan wayar-wayar tertentu?

Sememangnya persoalan ini sedari kecil lagi jadi tanda tanya, dan bola-bola itu sebenarnya memainkan peranan yang penting, lebih-lebih lagi buat pengangkutan udara.

Mari kita ikuti perkongsian dari laman ScienceNazi ini.


Apa fungsi bola yang terdapat pada wayar elektrik ?

Sekiranya kita tengok pada wayar-wayar yang terdapat pada pencawang elektrik, kita akan dapati terdapat bola warna-warni yang besarnya lebih kurang saiz bola keranjang. Mesti bola tersebut mempunyai fungsi tertentu, jadi apakah peranannya?

Pertama sekali, bola tersebut dipanggil “Aerial Marker Ball” dan ia dipasang sepanjang wayar untuk memberi amaran visual kepada pesawat yang terbang rendah (low-flying aircraft) supaya tidak masuk ke dalamnya.

Seperti yang kita tahu, pesawat biasanya terbang sangat tinggi di langit. Jet komersial misalnya, terbang pada ketinggian 40,000 kaki (12 km) dari atas tanah. Manakala pesawat tentera terbang di ketinggian yang berbeza, bergantung kepada keperluan operasi mereka.

Tapi adakalanya jet komersial juga perlu terbang lebih rendah bagi membuat pendaratan cemas. Dalam situasi tersebut juruterbang perlu membuat segala perhitungan supaya segala aspek kecelakaan pendaratan cemas tersebut dapat di minimumkan.

Jadi wayar komunikasi dan elektrik juga merupakan antara ancaman yang perlu di awasi oleh juruterbang kerana wayar-wayar ini terlalu nipis untuk dilihat dari dalam kokpit. 


Maka di sinilah peranan “Aerial Marker Ball” tadi di mana ia dapat menyerlahkan laluan wayar elektrik supaya tidak di langgar oleh pesawat.

Dengan kata lain, bola berwarna yang dipasang tadi bertujuan supaya kabel elektrik dapat dilihat oleh juruterbang pesawat yang terbang pada altitud rendah.

Kewujudan bola-bola ini akan dapat di lihat oleh juruterbang dari jarak beberapa ribu meter dan untuk menyerlahkan lagi kewujudannya, bola-bola tadi akan di warnakan pula dengan warna yang terang dan berlawanan dengan warna latar wayar. 

Maknanya, kalau wayar elektrik tersebut terletak di kawasan hutan yang kebanyakannya di kelilingi warna hijau, bola tadi akan di warnakan dengan warna jingga misalannya.

- Siakap Keli
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 3 ulasan )
 1. AGENT Fansbetting GAME ONLINE TERPERCAYA DI INDONESIA
  Minimal Deposit & Withdraw = Rp.50.000,
  – Live Chat ( www.Fansbetting.co )
  – PIN BB : 5EE80AFE
  – Whats App : +855 963156245
  – Line : Fansbetting
  – Skype : fans.betting
  Terima kasih, Salam Admin Fansbetting

  BalasPadam
 2. Yuk daftarkan diri anda bersama kami di k.e.l.i.n.c.i.99 ya..
  Di Add Ya kontak 2.B.1.E.7.B.8.4...
  ada CS ANGELNA yang cantik...
  dapatkan freechip 5000 setiap hari nya..

  BalasPadam
 3. Yuk daftarkan diri anda bersama kami di k.e.l.i.n.c.i.99 ya..
  Di Add Ya kontak 2.B.1.E.7.B.8.4...
  ada CS ANGELNA yang cantik...
  dapatkan freechip 5000 setiap hari nya..

  BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "