Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Dari RM1180 Tiket Penerbangan Untuk Balik Hari Raya, Berjaya Kurangkan Sehingga Menjadi RM400, Lelaki Ini Kongsi Cara Bagaimana Dia Lakukannya

8 Jun 2017
No Comment
Foto: kinabalu

Situasi biasa yang dihadapi oleh mereka yang bekerja jauh di perantauan, iaitu berhadapan dengan cuti, juga bagaiman untuk pulang ke kampung halaman. Jika masih lagi dalam kawasan yang sama, mungkin boleh memandu, atau menaiki bas, tetapi bagaimana pula jika perlu menggunakan penerbangan?

Sudah pasti tiket penerbangan akan mula melambung tinggi mahalnya, lagi dekat dengan tarikh perayaan, semakin mahal jadinya.

Dengan perayaan aidilfitri dalam beberapa minggu sahaja lagi, saudara Muhammad Irsyad turut berdepan dengan situasi yang sama, dengan harga tiket penerbangan yang mahal, iaitu sehingga RM1180 sekiranya dia terbang terus dari Kuala Lumpur ke Tawau.

Namun begitu, dengan menggunakan cara ini, dia dapat mengurangkan dari RM1180, kepada RM400 sahaja, bagaimana dia lakukannya.

Mari kita ikuti perkongsian darinya.

Foto: shutterstock

Bagaimana saya 'menukarkan' tiket penerbangan raya RM1180 kepada RM400

1. Asal tujuan adalah KUL-TWU. Tiket 2 ke 3 hari sebelum raya mencecah RM1180.

2. Laluan alternatif adalah KUL-BKI-TWU. Menggunakan 'connecting flight' MAS, AirAsia (AA) atau Malindo. Harga juga turut mencecah RM1000.

3. Lagi alternatif, KUL-Labuan, Labuan-BKI (via ferry), BKI-TWU. Pun harga KUL-Labuan mencecah RM800.

4. Lagi alternatif, KUL-Bandar Seri Begawan-BKI. Pun tidak dapat. Laluan ni antara yang termahal.

5. Reda dan pasrah, beraya jauh di perantauan untuk tahun ini. Malam-malam sebelum beradu, otak selalu saja ligat berpusing mencari jalan untuk balik beraya. Hinggalah dikurniakan satu ilham...

6. KUL-MANILA-BKI-TWU


KUL-MANILA RM268 

* 4 jam perjalanan
* Harga asal RM298 (diskaun dari Traveloka RM30)


MANILA-BKI RM145

*
2 jam perjalanan
* sampai MANILA tengah malam - bersahur - kemudian terus sambung flight ke BKI awal pagi tu

BKI-TWU Free tumpang kereta member. 

* 6 jam perjalanan darat melalui Kota Kinabalu-Papar-Keningau-Kalabakan-Tawau (laluan Keningau-Kalabakan tanpa akses.line telefon selama 2 jam)

*Jumlah pelaburan: RM268 + RM145 = RM413

7. Inilah sebahagian jihad dan perjuangan balik raya buat anak-anak Sabah di perantauan.

8. Walaupun tiada tol dan kesesakan PLUS semacam di Semenanjung, tetapi perjalanan balik sambil makan di atas awan itu menjadikan ianya mahal.

Irsyad,
yang belajar dari pengalaman.

Walaupun mungkin perlukan beberapa persinggahan, dan dilihat memakan masa yang lama, tetapi ia dapat mengurangkan perbelanjaan yang banyak, dan duit itu, boleh digunakan untuk perkara lain pula. Biar lambat, asal selamat, dan masih boleh beraya dengan keluarga, di kampung halaman. –Siakap Keli
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "