Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

“Hanya Berjoging Sahaja, Tapi Dada Aku Dah Sakit & Sukar Untuk Bernafas”, Kisah Lelaki Ini Jadi Motivasi Buat Mereka Yang Ingin Berhenti Merokok

5 Mac 2017
No Comment

Untuk berhenti merokok, bukanlah satu kerja yang mudah untuk dilakukan. Ada yang perlu mengambil masa lama, untuk berhenti, dan perlu kuatkan diri agar kekal tidak kembali merokok.

Tapi, admin ada terbaca akan kisah seorang pemuda ini, akan saat yang menjadi penentu buatnya untuk berhenti rokok, dan admin tahu, ia boleh menjadi motivasi buat mereka di luar sana untuk berhenti juga.

Jom kita ikuti kisah dari saudara Awang Putut ini, yang mana boleh menjadi tauladan buat kita.


Sejak berumur 14 tahun lagi aku sudah merokok (maaf mak dan ayah), dan menjadi perokok tegar sewaktu di Kolej Matrik, di usia 17 tahun. Aku cuba berhenti rokok pada tahun 2012, dan sewaktu itu jugalah sahabat aku memperkenalkan 'vape'. Ia sememangnya kurangkan ketagihan kepada rokok, dan aku rasa sedikit baik. Pada waktu itu, dengan 'vape', stamina aku makin baik, lebih-lebih lagi untuk bermain futsal.

Namun, setiap hari keinginan untuk berhenti ‘vaping’ tetap ada, lebih-lebih lagi keluarga terdekat telah berhenti, dan bertanya pada diri “Kalau mereka boleh, mengapa tidak aku?”. Tapi, bukan mudah.

Tanya mereka yang merokok, tanya mana-mana yang ‘vaper’. Semudah mana untuk berhenti merokok/’vaping’? Begitu juga bila mana, ayah didiagnos masalah jantung, baru dia berhenti, tapi untuk seketika sahaja.

Kemudian, aku bertanya pada diri kembali, “Adakah aku akan mnegalaminya juga?” Aku cuba lebih kuat untuk berhenti.

Dan, pada satu petang, sewaktu aku sedang berjoging, dada aku sakit, dan sukar untuk bernafas, walau hanya berlari kecil sahaja. Saat itulah aku bersumpah, aku mesti berhenti ‘vaping’. Hanya selepas dua hari, aku berhenti ‘vaping’, pada 6.30 petang, 2hb September 2016.

Kini, setelah 6 bulan aku berhenti merokok, dan ‘vaping’, dan aku berharap akan kekal selamanya. Aku tidak benci pada rokok, tapi aku bersyukur kerana aku merokok, jika tidak mana aku tahu untuk merasai perbezaan besar bila mana engkau merokok, dan tidak merokok, jujur aku katakan. Aku tidak akan kembali pada saat itu kembali.

Aku faham bagaimana sukarnya untuk berhenti merokok. Lebih-lebih lagi perokok tegar, yang mana telah merokok lebih dari 10 tahun. Aku tak kata ia mudah untuk berhenti. Tak akan pernah mudah. Kalau ia mudah, semua orang akan berhenti kan? (ayat aku yang, aku suka, hehe)

Jadinya, aku harap harap buat perokok/’vapers’ di luar sana ‘all the best’. Tiada langkah-langkah, tiada tips, yang ada hanya diri anda sahaja. Apa yang perlu, cari motivasi diri, dan anda sudah boleh bermula.

Akhirnya, aku harap, ayah, abang, dan semua sepupu aku akan berhenti juga dari merokok/’vaping’ tidak lama lagi. Kerana aku tahu, jauh di sudut hati mereka, mereka sangat inginkannya. Sayangi isteri anda, sayangi anak anda, sayangi keluarga anda…..dan, kucing anda.

- Siakap Keli
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "