Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Tidak Mengapa Jika Di Awal Perkahwinan Hanya Makan Bersila Sahaja, Kerana Hidup Bersederhana Lebih Indah Bila Bersama

6 Jan 2017
No Comment
Foto: Mataperang

Pasangan suami isteri yang baru sahaja memasuki alam perkahwinan sudah pasti mengharapkan ikatan yang dibina, dapat bertahan sehingga akhir hayat. Ia adalah impian buat semua orang, di mana ingin mempunyai zuriat, membesarkan mereka, dan menjalani senang dan susah bersama-sama.

Jika sebelum ini, majlis perkawinan yang dijalankan, memerlukan belanja yang tinggi, ia pasti akan membuatkan pasangan kekurangan sumber kewangan buat sementara waktu. Bukan bermaksud tidak boleh berbelanja, cuma perlu lebih teliti, dan bersederhana. Ianya bagi memastikan proses menyimpan wang, menjadi lancar.

Untuk itu, bagi pasangan yang baru sahaja membina masjid, anda tidak perlu risau jika rumah yang didiami mempunyai kekurangan, kerana bukan harta benda, atau kekayaan yang mampu membeli kegembiraan perkahwinan tersebut. Saudara Amir Syahir kongsikan bagaimana untuk hidup bahagia selepas berkahwin.


Hidup Bahagia Selepas Kahwin

Pada pasangan muda yang baru berkahwin, pasti memerlukan banyak perbelanjaan untuk memulakan kehidupan baru.

Hidup secara bersederhana pada hari ini tanpa perlu berhutang yang tidak perlu adalah lebih bahagia agar pada masa hadapan kita dapat melihat keluarga lebih ceria dan tersenyum mesra.

Banyak wang telah dibelanjakan untuk majlis perkahwinan. Jadi kau memerlukan masa sekurang-kurangnya 1-3 tahun untuk 'recover' balik kewangan. Kalau majlis kahwin kau tu mak ayah taja takpe lah.

Mahu hidup bahagia selepas kahwin dalam segi pengurusan kewangan dan hartanah? Baca ini:

1. Tilam lipat bukan dosa. Bila bahagia setiap malam senyum sahaja.

2. Tetamu datang duduk bersila perkara biasa. Tak perlu beli sofa berhutang dekat Courts atau kedai perabot.

3. Makan bersila tanpa meja makan indah belaka. Jika masakan isteri sedap sehingga menjilat jari.

4. Suami ada kereta bagi isteri pakai, suami naik motor pergi kerja. Tak perlu beli kereta baru.

5. Beli rumah apartmen kos medium bahagia juga. Isteri tak penat bersihkan rumah besar yang mengalahkan istana.

6.
Satu rumah untuk duduk guna gaji suami. Satu rumah untuk pelaburan guna gaji isteri. Tak perlu beli rumah ada kolam renang sampai perlu gabung pendapatan.

7. Tak perlu beli televisyen lebar sedepa, tak perlu beli speaker sama tinggi dengan tinggi bini. Berbual dengan isteri tercinta lebih bahagia.

Antara perabot DIY (Do It Yourself) gua. Kejuruteraan pertukangan gua memang kelaut. Rak kasut tu main paku je. Meja ruang tamu yang zero modal.

Mulakan hidup berumah tangga secara sederhana supaya keluarga kita lebih bahagia pada masa hadapan.

Ramai pasangan bercerai disebabkan faktor kewangan. Jadi kau kena ambil berat tentang pengurusan kewangan. Siang malam gaduh pasal duit tak cukup susah juga. Banyakkan membaca tentang pengurusan kewangan yang berkesan ye.

Bukan tak boleh beli itu ini selepas berkahwin. Tapi tahan dulu untuk sementara waktu. Jangan beli secara hutang. Ini tidak, satu barang rumah beli secara hutang.

Mulakan buat tabung simpanan suami isteri. Jangan simpan hati yang terpilu ye, tapi simpan wang untuk beli rumah, buat pelan pendidikan anak-anak, melabur dalam instrumen pelaburan yang diyakini dan sebagainya.

Yang nak kahwin tahun ni. Semoga dipermudahkan urusan oleh Allah gua doakan. Jangan buat pembiayaan peribadi semata-mata nak kahwin ye. Nanti anak kau dah masuk tadika, hutang belum habis bayar lagi.

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "