Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Sebelum Menginjak Umur 35 Tahun, 5 Perkara Ini Anda Harus Capai, Sudah Boleh Mula Merancang Dari Sekarang

28 Dis 2016
No Comment

Kehidupan yang baik sememangnya memerlukan usaha yang sangat tinggi, bukan bermaksud untuk mengimpikan kehidupan yang sempurna, tetapi selesa buat menjalani hidup bersama insan tersayang, serta keluarga.

Untuk mengecapi semua itu, kita mestilah mempunyai target untuk mencapai apa yang seharusnya dimiliki demi mereka yang anda sayang dapat hidup dengan selesa. Seeloknya, target tersebut harus dirancang dengan rapi, dan dimulakan dari awal, supaya ianya mampu terlaksana.

Bagi mereka yang belum lagi menginjak ke usia 35 tahun, terdapat 5 perkara yang anda boleh jadikan target anda, dan ianya dikongsikan oleh saudara Harith Faisal. Mari kita lihat, apa yang harus dicapai oleh kita sebelum usia 35 tahun.


Kena ada sebelum 35 tahun;

1. Duduk rumah yang selesa

Umur dah masuk 35 tahun dah boleh dah fikir nak settle down kat mana. Sampai bila nak berpindah randah lagi, kan. Jadi, belilah rumah yang selesa untuk kau duduk bersama isteri dan anak-anak. Lagi best kalau dapat rumah bertanah. Boleh parking kereta depan rumah, kan? Tapi ikutlah kemampuan masing-masing ya.

2. Dua rumah untuk pelaburan

Sebelum kau teringin duduk rumah sendiri, pastikan paling kurang kau ada dua biji rumah lain yang disewakan atau dijadikan pelaburan. Itu aset yang harganya akan naik. Dapat jugalah kau merasa cashflow ratus-ratus setiap bulan. Jadilah duit geli-geli. Bila usia milikan rumah dah matang, jual rumah tu, dapat untung lagi.

BACA: Pakar Hartanah Kongsikan 20 Cara Paling Berkesan Untuk Miliki 4 Buah Rumah Sebelum Umur 30 Tahun


3. Simpanan enam bulan gaji

Kita jadi risau dengan kewangan dan pelaburan kita kalau kita tak ada simpanan enam bulan gaji kita ni. Saya lebih suka anggap simpanan ni adalah dana kecemasan. Bila kau cemas, kau pakai duit ni. Jangan berhutang dengan kawan. Apatah lagi buat personal loan sebab duit belanja tak cukup setiap bulan. Jangan. Jangan. Jangan!

4. Simpanan bulanan tetap

Kalau kau berjaya buat simpanan tetap setiap bulan, maksudnya tahap kewangan kau dalam keadaan baik. Sebab kau punya belanja kurang daripada gaji. Untuk yang bujang, simpanlah 30%-50% daripada gaji bulanan. Kalau dah kahwin, 10%-30%. Patutnya umur 35 tahun dah takda masalah nak buat simpanan tetap bulanan.


5. Kereta yang memuaskan

Dah sepuluh tahun menangguh nafsu nak pakai kereta best, kan. Jadi pada umur 35 tahun ni, apalah salahnya reward yourself. Bolehlah kau angkat satu kereta yang best-best. Mungkin bukan kereta idaman yang harga ratus-ratus ribu tu. Dapat yang harga RM100K++ pun okay sangat dah tu. Bawak famili jalan-jalan pun selesa.


Nak capai semua ni mesti kena ada perancangan. Katakanlah mula bekerja pada umur 25 tahun. Kau kena capai semua ni dalam masa 10 tahun daripada sekarang. Rancang cepat!

Sebelum graduate nak buat apa, dapat gaji pertama nak buat apa, lepas setahun bekerja nak capai apa. Lagi lambat kau mula merancang, lagi susahlah kau nak capai 5 poin kat atas tu.

Nota: Kalau kau dapat capai semua ni pada umur 30 tahun lagilah bagus. Takda siapa nak halang kau. Konsepnya, lagi cepat, lagi bagus.

- Siakap Keli
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "