Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Guru Ajar Murid Dengan Lakaran Microsoft Word Di Papan Hitam Akhirnya Berjaya Dapat Perhatian Microsoft

6 Mac 2018

Ingat lagikah anda pada seorang guru yang viral di internet kerana mengajar teknologi komputer secara kreatif dengan cara melukis di papan hitam kerana sekolah itu tidak mempunyai komputer?

Selepas gambarnya menjadi viral dan dikongsi oleh ribuan orang dalam talian, Microsoft telah berjanji akan menghantar beberapa peralatan komputer baru untuk lelaki itu.

Pada ahad lalu, usahawan Rebecca Enonchong telah menghantar tweet ke Microsoft Afrika, memaparkan kisah guru itu yang mengajar tentang penggunaan produk mereka tanpa mempunyai akses kepada produk tersebut.

"Sudah tentu anda boleh mendapatkannya beberapa sumber yang sesuai?," tulisnya di tweet itu.

Menariknya, dua hari kemudian, Microsoft berjanji untuk menghantar sebuah komputer kepada Akoto dan berkata mereka akan memberikan akses kepada bahan pendidikannya.Lelaki ini yang mengajar di Ghana, hanya menggunakan papan hitam untuk membuat gambarajah khusus mengenai program Microsoft Word.

Guru ini mengingatkan kita tentang sebuah sekolah, di Kano, sekitar 2005 yang mana pelajar diperkenalkan dengan papan kekunci komputer melalui fotokopi papan kekunci yang sebenarnya.


Quartz Africa telah mengenal pasti guru tersebut sebagai Richard Appiah Akoto. Pemuda berusia 33 tahun itu adalah guru teknologi maklumat dan komunikasi di Betenase M/A Junior High School di bandar Sekyedomase yang terletak kira-kira dua setengah jam di utara bandar Ghana, Kumasi.

Dia telah menjadi guru di sekolah itu selama enam tahun. Dalam satu posting di facebooknya, Akoto menulis: "Mengajar ICT di sekolah Ghana sangat lucu. ICT di papan hitam. Saya sayangkan pelajar saya jadi perlu buat mereka faham apa yang saya ajar."


Menurut Quartz sekolah Akoto tidak mempunyai sebarang komputer sejak tahun 2011 walaupun menjadi satu keperluan bagi pelajar untuk lulus peperiksaan teknologi dan komunikasi sebagai sebahagian daripada kemajuan mereka ke sekolah menengah.

Ramai yang menyatakan kekaguman kerana dedikasinya ketika posting yang dibuat pada pertengahan Februari ini tular di media sosial.

Akoto berkata: "Ini bukan kali pertama saya melukisnya. Saya telah melakukannya bila-bila masa di kelas.

"Saya suka muat naik gambar di Facebook supaya saya dapat berkongsi perasaan tentangnya. Saya tidak tahu ia akan mendapat perhatian seperti ini".Walaupun dia mempunyai komputer riba peribadi, dia tidak menggunakannya kerana ciri-cirinya berbeza dari apa yang ada dalam sukatan pelajaran rasmi yang memerlukan dia mengajar bahagian lain unit sistem dan monitor, langkah-langkah menyambungkannya.

Akoto, juga menambah bahawa sekolahnya memerlukan sekitar 50 komputer  untuk pembelajaran.


Sumber : mstar
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 3 ulasan )
 1. Kalah melulu main di agen lain?
  mari coba disini Upd4te Bett1ng (7ACD8560)

  BalasPadam
 2. F4ns Bett1ng
  B0l4, C4sin0, s4bun9 4yam, T0gel dll.. dp50 wd50

  BalasPadam
 3. AJOQQ menyediakan permainan poker,domino, bandarq, bandarpoker, aduq, sakong dan capsa :)
  ayo segera bergabung bersama kami dan menangkan uang setiap harinya :)
  AJOQQ juga menyediakan bonus rollingan sebanyak 0.3% dan bonus referal sebanyak 20% :)

  BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "