Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Penjaga Gol Lagenda Negara, Chow Chee Keong Meninggal Dunia

21 Feb 2018

21 Feb - Bekas penjaga gol kebangsaan, Chow Chee Keong telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada pagi tadi. Berita ini disahkan sendiri oleh anaknya melalui akaun Facebook Adrian Chow.

Menurut Adrian, ayahnya telah berjuang habis-habisan untuk melawan penyakitnya itu. Namun, semuanya telah tertulis selepas mendiang menghembuskan nafas terakhir pada jam 8.08 pagi.

Chow Chee Keong meninggal dunia di Pusat Perubatan Universiti Malaya, Petaling Jaya. Chee Keong merupakan pemain bola sepak profesional pertama negara dan pernah dinobatkan sebagai pemain terbaik Asia sebanyak lima kali berturut-turut oleh Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) dari tahun 1966 hingga 1970.


Pemain lagenda Malaysia itu juga pernah mewakili pasukan yang berpengkalan di Endgland, Bedford Town, tetapi mula mencipta nama dbersama beberapa pasukan di Hong Kong.

Antara pasukan yang pernah mendiang wakili adalah, HK Rangers, South China dan Tung Sing. Chee Keong mula menjadi penjaga gol utama negara sekitar awal 80an.

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) turut mengumumkan kematian Chow Chee Keong menerusi laman Facebook rasmi mereka.Siakapkeli.my
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "