Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Lagi Kes Scammer Di Dalam Aplikasi Atas Talian, Taktik Gadis Ni Kenakan Scammer Tu Memang Terbaik

30 Jan 2018

Kes penipuan melibatkan mangsa di internet semakin berleluasa apabila mereka menyasarkan applikasi menjual barangan dalam talian sebagai medium duit haram.

Penjual barangan dalam talian harus berwaspada dan peka dengan taktik-taktik penyangak ini kerana mereka dilihat semakin berani menggunakan pendekatan lebih mesra seperti urusan jual-beli itu 'real'.

Rata-rata diantara mereka menggunakan modus operandi yang sama dimana mereka akan menghubungi mangsa melalui telefon atau mesej terus di applikasi terbabit dan kemudian berpura-pura berminat dengan barang yang diiklankan.

Kemudian mereka akan memindahkan jumlah wang yang tinggi berbanding harga barangan yang dijual dan meminta penjual untuk memindahkan baki wang dengan segera.  Permintaannya akan berbau ugutan, namun para penjual dinasihatkan agar terus berhenti berhubung dan sentiasa berhati-hati.

Sama seperti apa yang berlaku kepada gadis ini, Shafiqah Zakuan, Ahad lepas apabila dia telah disapa seorang 'scammer' yang ingin membeli barang jualannya berharga RM10 namun dikatakan wang yang dipindahkan oleh scammer tersebut berjumlah RM500 menerusi bank international yang tidak pasti kesahihannya.Siakapkeli.my
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 1 ulasan )
 1. Pinjaman untuk semua jenis tujuan
  Kami menawarkan minimum 10.000,00 euro kepada 20 juta euro
  Pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  Pinjaman
  Tempoh: sehingga 25 tahun bergantung kepada jumlah pinjaman yang anda perlukan.
  Pelanggan mestilah
  berumur lebih 18 tahun
  Urus niaga ini 100% selamat untuk semua pelanggan
  Untuk maklumat lanjut mengenai kredit, sila hubungi kami melalui e-mel:
  (leonardodorafinance@gmail.com)

  BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "