Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

'Jenuh Lekat Lencana Sekolah Anak Setiap Minggu', Ibu Kongsi Teknik Lekat Lencana Tahan Lama

5 Jan 2018

Masuk seminggu sesi persekolahan bermula.  Hujung minggu ibu-ibu dah bersedia bersihkan baju anak-anak sebelum boleh digunakan minggu depannya pula.  Masalah biasa yang selalu dihadapi bila mesin baju sekolah anak-anak, lencana sekolah akan tercabut sebab hanya lekat menggunakan gam daripada lencana.  Sudahnya, bergumpal lencana yang tercabut tadi dalam mesin basuh.

Tapi tips daripada Roselina Zie menerusi laman Facebooknya ini, basuhlah berapa kali dalam mesin basuh pun, lencana tetap 'maintain' melekat dekat baju.  Boleh ikuti perkongsian Puan Roselina dibawah.

It's time of the year again - tampal lencana aka badge & nametag time !! (Psst.. sek anak saya suka suki je nak letak yg mana atas yg mana bawah so jgn komen hahaha)

Testimoni : Setahun keluar masuk washer & dryer masih tiptop. Kalau nampak mcm terkopek boleh je refill tape ataupun iron je balik lama2 nanti gam dia lekat balik.


UPDATE : Tape ni ada jual kat Shoppee. Silakan hihi

Ni je alat2 yg perlu. Tape tu (double sided) boleh beli kat kedai kraf atau kedai jual brg menjahit harga lebih kurang rm10 - 15. Panjang x sure maybe dlm 5m kot bertahun pakai utk 3 anak x habis lg.




Make sure jangan silap side, kang selamat la nak mengikis iron korang 🤣 Yang berkilat tu side yg ada gam yg nampak matte tu takde. Ni dah potong siap2 ikut size nametag. Tape tu x silap ada 2 size, yang lebar sikit saya guna utk lencana.


Letak yang bahagian gam hala ke bawah.  Iron dulu 1st time untuk lekatkan dia pada lencana.  Yang mana pakai steam iron tu jangan gatal tembak awal kang terbang segala tape tu.  Kalau tak confident, boleh je start tindih dari tepi pelan-pelan . Jangan lama-lama, nak kasi gam cair sikit je.  Lambat nak kopek sebab sebelah tangan rekod.  Semua dah ada gam kat belakang baru la susun kat tempat dia & tembak lagi. Kali ni biar lama sikit kasik gam serap dalam fabrik. Pastu iron belah belakang jugak. Kalau senget boleh koyak balik iron balik xde tinggal stain.



Biasa saya pulun lekat gam kat belakang nametag & lencana secara berjemaah dulu. Kalau tiba2 ada hal lain pun leh simpan & siapkan later.

Siakapkeli.my

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 4 ulasan )
  1. Mari gabung bersama agen terpercaya di Indonesia (Upd4te Bett1ng)

    BalasPadam
  2. F4ns Bett1ng, 4man dan terpercay4

    BalasPadam
  3. Dengan minimal deposit 10.000, kalian bisa mencoba keberuntungannya bersama dengan kami
    segera add pin bb kami D87604A1, ditunggu ya di D3W4PK**

    BalasPadam
  4. Anda inGin puNya kesempatan besar uNtuK menanG hingGa Ratusan juta Rupiah|Ay0 seger4 d4ftar kan diri and4 di WWW.FANSPOKER.COM invite
    || bbm : 55F97BD0 || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "