Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Tidak Semua Kecederaan Boleh Dikenakan Tuam Haba, & Tuam Ais, Kenal Pasti Dahulu Kecederaan Mana Yang Sesuai Untuk Sesuatu Tuaman

10 Mac 2017
No Comment

Selalu kita dengar bila ada bengkak, atau lebam, pasti akan tuam, sama ada tuam ais, atau pun tuam dengan haba. Kebanyakan dari kita akan melakukan dua tindakan ini dahulu, selepas mengalami lebam, atau bengkak.

Tapi yang sebenarnya, terdapat dua perbezaan, antara tuam ais, juga tuam haba, dan kedua-duanya memberikan kesan yang berbeza, serta untuk kecederaan yang berbeza.

Malah ianya bukan sahaja digunakan untuk lebam, atau bengkak sahaja, kerana menurut perkongsian dari Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan, terdapat kecederaan tertentu yang perlu gunakan tuam ais, juga tuam haba. Kecederaan yang bagaimanakah? Mari kita ikuti perkongsian darinya.


TUAM

“Tuam ais ke tuam haba lebih baik untuk surutkan bengkak selepas kecederaan sukan?”

Kedua-dua tuam ais dan haba memberi kesan yang baik kepada pemulihan kecederaan sukan. Namun perlu tahu bila tuam ais atau haba lebih sesuai digunakan.


Tuam Ais

Tuam ais, atau cryotherapy sesuai untuk kecederaan akut seperti terseliuh, terkehel, otot atau tendon terlebih regang, trauma tumpul pada otot dan sebagainya.

Rawatan ini memanfaatkan reaksi pembuluh darah yang akan mengecut jika didedahkan kepada kesejukan. Reaksi ini akan menyebabkan penurunan bekalan darah dan secara tidak langsung mengurangkan reaksi keradangan. Hal ini mengekang pembentukan bengkak yang teruk. Selain itu, tuam ais dapat menurunkan aktiviti saraf. Ini boleh memberi kesan kebas lantas mengurangkan kesakitan kepada kawasan kecederaan.

Oleh yang demikian, tempoh yang sesuai untuk tuaman ais adalah pada awal tempoh kecederaan, iaitu sebaik sahaja kecederaan berlaku dan 3 hari berikutnya.

Cara-cara melakukan tuaman ais:

1. Letakkan ais atau pek ais ke dalam balutan tuala kecil.

2. Tuam ais pada bahagian yang tercedera selama 10 minit dan angkat tuaman 5 minit.

3. Ulang langkah 2, selama 4 kitaran.
Boleh ulang set ini 2-3 kali sehari

[ ! ] Elakkan daripada meletakkan ais secara langsung pada kulit atau tuam terlalu lama bagi mengelakkan risiko kecederaan pada kulit, tisu dan saraf.


Tuam Haba

Tuam haba, atau thermotherapy pula sesuai kecederaan kronik atau kecederaan yang melibatkan kekejangan dam sengal otot. Contoh: silap bantal dan simpul biawak.

Haba memperbaiki aliran darah ke kawasan yang di tuam dan merelakskan otot dan melegakan kesakitan kekejangan otot. Selain itu haba juga menjadikan otot lebih fleksible. Ia memberi efek yang selesa selain mempercepat proses pemulihan.

Tuam haba sesuatu dibuat pada hari ke-4 dan seterusnya selepas kecederaan.

Cara-cara lakukan tuaman haba:

1. Lembabkan tuala dengan air suam atau letakkan pek haba dalam balutan tuala.

2. Tuamkan pada bahagian yang tercedera selama 5 minit, dan berhenti seketika.

3. Ulang langkah beberapa kali sehingga kesakitan lega.

[ ! ] Elak daripada meletakkan sumber haba secara langsung pada kulit atau tuam terlalu lama bagi mengelakkan risiko kecederaan pada kulit. Tuam haba pada awal kecederaan boleh mengakibatkan bengkak yang besar.

Jika ada luka, elakkan lakukan mana-mana tuaman. Berjumpalah dengan doktor jika ada kesangsian berkenaan pilihan tuaman.

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Rehabilitasi #MedTweetMY

- Siakap Keli

BACA: Biarkan Saja Luka Kering, Dah Ada Keruping Eloklah Tu, Ini Antara Mitos Yang Sering Masyarakat Salah Erti, Ketahui Cara Sebetulnya Untuk Merawat Luka
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "