Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

"Tahan Anak Keluar Untuk Pembedahan Untuk Elak Risiko Tinggi Ibu Dan Anak Terkorban," Jawapan Kes Viral Dakwa Anak Mati Kerana Nurse Cuai

13 Mac 2017

Sejak beberapa hari lalu menjadi viral di laman sosial luahan seorang ibu yang mendakwa bayi sulungnya mati lemas gara-gara kecuaian jururawat yang menolak anaknya masuk ke dalam semula.

Nampaknya perkongsian wanita tu menerima reaksi yang pelbagai oleh netizen di mana ramai menyalahkan jururawat dan doktor tanpa mengetahui apa sebenarnya yang terjadi.

Jom kita baca penjelasan ini.

Viral cerita berkenaan seorang yang anak meninggal dunia di sebuah hospital. Cerita ni dah lama sebenarnya(dah settle dah pun medicolegalnya) tapi sebab si ibu baru menulis berkenaannya hanya sekarang bersertakan tuduhan yang boleh tahan mengancam, baru ia menular 2-3 hari ni.

Takpe kita paham yang si ibu masih lagi berkabung dan berduka tentang kandungan tersebut. Mungkin juga masih mengalami kemurungan(post partum depression) yang berlanjutan. Kita boleh paham dan empathize. Tapi macam yang disebut, medicolegal kes ni sudah pun selesai dan tiada saman dari mana2 pihak pun berlaku. Sebab apa?

Sebab 99% daripada cerita yang sering diviralkan dan menular dalam FB ni, bila kita bukak file berkenaan kes tersebut dan disiasat, rupanya BERBEZA daripada apa yang berlaku. Tapi biasanya org viralkan dulu SEBELUM saman kalau betul ada kecuaian. Lepas geram.

So apa yang mereka TOKOK TAMBAH boleh digunakan semula terhadap mereka dalam hal ehwal perundangan. Sebab tu admin selalu ingatkan, nak viralkan apa2 dulu kalau betul ada isu, SAMAN dulu. Kalau tak pihak yang difitnah itu boleh SAMAN anda semula atas sebab anda buat cerita.

Here are some of the facts of the case:

1) Tiada siapa pukul dia. Nurse yang dia cakap puki*ak dan tuduh macam2 tu pun masih bekerja lagi disana. Sebab takde buat salah apa pun. Apa yang telah dilakukan dulu adalah berdasarkan garis panduan dan SOP yang digunakan di seluruh DUNIA. Sebab apa?

2) Sebab kes tersebut merupakan kes placenta abruptio/abruption, dimana uri telah berpisah daripada lapisan rahim tersebut. Sejenis kecemasa kelahiran(obstetrics). Risiko tinggi utk mati akibat pendarahan pada ibu(700ml darah boleh keluar dalam seminit) so dalam 5 minit boleh arwah. Risiko tinggi untuk anak lemas sebab bila berlaku, uri tersebut tidak dapat lagi berfungsi untuk anak itu bernafas(mereka masih belum pakai paru2 ye). Lemas dalam beberapa minit juga. Yes every second counts.

3) Ramai ibu yang sudah ada pengalaman melahirkan sendiri boleh bagitau rasa kepala anak tu dah nak keluar tapi actually bila tgk kepala pun tak nampak lagi sebenarnya. Kalau betul boleh lihat(visualize) kepala dah dekat vagina, itu namanya crowning. Bila anak nak keluar, susah sebenarnya nak betul2 pin point kat mana kepala anak tu sebenarnya(lokasi sebenar/sensory localization) oleh ibu sendiri. Rasa memang dah kat hujung tapi exactly where? Dalam kes ini pula, bayi tersebut belum crowning. Sebab itu nurse suruh kepit jangan teran. Untuk apa?

4) Sebab nak tolak masuk buat pembedahan. Sebab placental abruptio yang dialami oleh si ibu itu, risiko tinggi untuk IBU dan ANAK untuk terkorban. Kan admin tulis risiko2 tersebut pada point no 2 tu? Berlaku dalam kes ibu tersebut. Worst case scenario? TELAH BERLAKU.

5) Lepas berlaku, gerenti akan ada siasatan. Tak perlu siapa2 nak saman atau report pun. GERENTI sebab bayi tersebut tidak survive. Tiada locus standi untuk saman pun sebab dalam kes ini TIADA kecuaian atau medical negligence telah berlaku. Taknak beranak kat situ? Hospital lain tetap buat dan ambil langkah yang sama sekiranya berdepan dengan situasi yang serupa.

6) Tiada saman yang telah dilanjutkan oleh penulis status yang menular tersebut.

7) Seperti biasa, golongan ruwaibhidhoh yang hanya berimankan Google dan doula douli cikebum sambut baby pun tak pernah sibuk jugak menghentam tentang perkara2 yang mereka sendiri tidak faham dan tidak tahu. Kalau diletakkan dalam situasi yang perlu berhadapan dengan kes kecemasan kelahiran(obstetrics emergencies). Sah2 terlopong je mcm kes doula Yatt dulu. Dah dia buat2 pandai.

8) Sebab PW asyik tibai mereka, mereka memang terpaksa mengemis untuk job sebagai doula. Sampai terpaksa buat job2 lain takde kelulusan jgk tu. Sampai terpaksa cari mangsa kat tempat2 doula lain sampai bercakar sama sendiri. Korang gado PW tepuk tgn perati je kami tak masuk campur.

Seperti mana yang sering diingatkan, JANGAN CARI PASAL.Pseudoscience Watch
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "