Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

"Kenapa Allah Hanya Patahkan Motor Dan Kamu Hanya Luka?" Ini Sebab Kenapa Saya Kawal Ketat Anak Remaja Selagi Tak Cukup Umur

28 Feb 2017

Ramai remaja kini berumur belasan tahun sudah hidup bebas tanpa pengawasan ibu bapa, ada yang menganggap mereka sudah besar dan boleh bawa diri sendiri.

Namun ada juga segelintir ibu bapa masih mengawal anak ramaja mereka, tindakan ini diambil adalah kerana sayangkan anak mereka.

Dikongsikan oleh seorang bapa bernama Mohd Faisal, sebab kenapa dia mengawal anaknya dengan begitu ketat walaupun sudah menjangkau umur 17 tahun, dia mempunyai alasannya tersendiri.

Jom kita baca.

1. Saya ingin berkongsi sedikit pengalaman saya sebagai bapa terhadap apa yang menimpa anak lelaki saya baru2 ini. Mungkin juga ini blh diambil sebagai pengajaran terhadap adik2 remaja agar mematuhi apa yang ibu bapa perkatakan.

2. Saya ada seorang anak lelaki yg baru-baru ini tamat SPM. Sewaktu masih di sekolah dia selalu mengambil kenderaan saya baik motosikal atau kereta tanpa izin. Motosikal saya izinkan tapi sekitar kawasan taman perumahan saya. Kereta saya haramkan langsung. Ada berlaku kes yg dia curi2. Tapi dia akan kantoi dgn saya melalui adik2nya. Dan dia akan kena. Saya tidak benarkan hingga dia ada lesen.

3. Saya mengenakan kawalan yg ketat untuk keluar rumah. Kemana, dimana, dengan siapa dan berapa lama ? Jika tanpa izin saya atau ibunya maka saya akan menjerit dan dia akan makan penyakit. Saya tahu kawan2nya tidak sukakan saya kerana kawalan yg saya kenakan.

4. Selepas tamat SPM dan usianya layak utk memohon lesen memandu, saya sendiri yang hantarnya mendaftar di sekolah memandu. Dan selepas tamat sekolah dia rasa dia dah besar ala2 cara org putih dan boleh bebas. Boleh keluar dengan kawan-kawan atau keluar malam. Sekarang saya haramkan terus keluar malam melainkan ada perkara-perkara tertentu dan dengan izin saya. Saya tahu dia tidak sukakan saya sekarang.

Cuma jenisnya tidak melawan dan pendam sendirian. Tapi apa saya nak pedulikan. Saya beri 2 pilihan sahaja.
i )Nak hidup dgn saya maka kena ikut cara dan didikan saya.
ii ) Jika mahu kebebasan, saya blh lepaskan tangggungjwb sbg bapa. Kamu blh bungkus kain baju dan keluar dari rumah ini utk hidup sendiri.

5. Dia lulus ujian memandu tahap pertama dan dpt lesen L. Kepaknya agak terbuka sedikit. Tetapi saya tidak benarkan dia memandu kereta lagi. Hanya motosikal sahaja dan itu pun dgn kawalan saya. Mesti beritahu dgn jujur kemana hendak pergi, dgn siapa dan berapa lama ? Tujuannya supaya saya tahu jika berlaku apa2 yg tidak diingini, saya tahu kemana hendak dicari. Laluan mana, dimana dan apa2 sahaja petunjuk yg blh membantu.

6. Satu petang di awal Januari 2017. Dia sdg buat kerja dgn saya. Tiba2 dia hilang. Saya ingatkan dia pergi sembahyang atau di biliknya. Tiba2 dia telefon saya. "Abah..abah..cepat datang...orang eksiden kat Jalan Kebun". Terkejut tak usah cakaplah. Terus saya pergi tanpa memberitahu ibunya. Sebab tidak mahu ibunya terkejut kerana ibunya ada darah tinggi.

7. Terkejut saya melihat motosikal saya yang baru 3 bulan dibeli. Baru bayar 2 kali dan belum pun servis 1000km pertama. Motor patah, kereta apek yg dilanggarnya hanya kemek bumper dan dia hanya luka di kaki.

8. Melihat keadaannya yg tidak teruk dia hampir makan penyakit saya di situ. Nasib baik apek itu dan bibiknya sempat tahan. Kerana keluar dan tunggang motosikal tanpa izin saya.

9. Saya tidak mempedulikan dia beberapa hari. Tidak melihat lukanya dan tidak bertanya khabar. Kerana geram. Hanya dilayan oleh ibunya dan adik perempuannya.


10. Pihak insuran motosikal hubungi saya dan beritahu motor tersebut tidak boleh dibaiki lagi. Katanya 'total lost'. Nasib baik insuran all rider. Dan dia telah ada lesen L. Kita yg bawa dia pergi buat lesen, kita yg tanggung kos. Akhirnya motosikal kita yg hancur.

11. Saya panggil dia dan tanya dia, "Kenapa Allah SWT patahkan motor dan kamu sendiri terbang waktu kemalangan itu, tapi kamu hanya luka di kaki" ? "Kenapa Allah tidak patahkan kamu atau cedera yg teruk" ? Sebab jika melihat kpd keadaan motosikal dan cerita2 saksi, tidak munasabah dengan kecederaan yang dialaminya. Tapi itu...Allahuakbar. Allah Maha Besar. Alhamdullillah...


12. Sebabnya Allah masih sayangkan kamu. Allah nak bagi pengajaran kepada kamu. Dengarlah cakap ibu bapa. Dengarlah nasihat ibu bapa. Tidak ada ibu bapa yg waras yg nak mengawal atau mengokong anak. Ibu bapa buat begitu kerana sayangkan anak. Kerana ianya harta yg plg bernilai.

13. Semoga kisah ini dpt menjadi pengajaran kpd adik2 remaja yg lain. Dengarlah nasihat dan ajaran ibu bapa. Kalian harus bersyukur kerana mempunyai ibu bapa yg prihatin terhadap kalian. Hari ini kalian mungkin menyampah dan nasihat ibu bapa itu tidak bernilai kpd kalian. Tapi sesungguhnya satu hari kelak ketika ibu bapa kalian telah diselimuti kain putih dan disimpan kemas dlm liang lahat, kalian akan menangis mengenangkan nasihat2 ibu bapa kalian dulu. Ketika itu baru kalian nampak nilainya.

14. Semoga insiden yg terjadi di JB adalah yg terakhir dlm negara kita. Dengarlah nasihat ibu bapa. Al Fatihah.... 

- Siakapkeli.my
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "