Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

''Dia Teringin Nak Makan, Tapi Menelan 2 French Fries Pun Dia Sudah Tidak Mampu'' - Bantulah Adik Arissa

23 Jan 2018
No Comment

Berat mata memandang, berat lagi kesakitan yang terpaksa dipikul oleh tubuh kecil ini. Arissa, berat sungguh ujianmu, namun semangatmu masih kental untuk meneruskan hidup. Ketika kanak-kanak lain seusianya sedang bergembira menikmati zaman kanak-kanak, Arissa hanya terbaring lemah. Seluruh hidupnya telah direntap oleh kanser, Bilateral Retinoblastoma (sejenis kanser mata).

Melihat keadaan Arissa, terbit rasa insaf dan bersyukur dengan apa yang kita ada. Dikurniakan nikmat kesihatan, masih mampu makan dan minum tapi selalu merungut dan tidak kenal erti syukur. Sungguh, kisah adik Arissa ini menginsafkan setiap dari kita.

Perkongsian daripada Wan Shahriza di laman facebook, menjentik hati siapa sahaja yang melihat. Di luar imaginasi, derita yang terpaksa ditanggung Arissa. Moga anak kecil ini terus kuat unuk melawan kanser, ibu ayahnya terus tabah dalam menghadapi ujian ini.

Semalam, 20/1/2018, dalam perjalanan ke KL, saya singgah di Maran utk menjenguk Arissa.

Pilu melihat Arissa. Terbaring dia dalam kelambu yg dipasang utk mengelakkan lalat menghurung wajahnya.

Kurus. Hanya tulang2. Chemoport yg masih tertanam di dadanya amat jelas kelihatan, terbonjol menolak kulitnya.


Dia ingin makan. Meminta ibunya membelikan KFC. Dia sukakan french fries. Saya lihat ibunya membantu dia duduk. Memang dia sangat lemah. Sudah seminggu dia sudah tidak boleh makan kerana ketumbuhan di dalam mulutnya sudah menghalang laluan makanan.

Pun dia masih mencuba. Menolak fries masuk ke mulutnya. Dia lakukan itu sendiri kerana mungkin hanya dia yang dapat merasakan bahagian mana yang sakit, bahagian mana yg masih boleh bersentuh dgn makanan yg cuba ditelannya.


Tidak sampai dua fries, dia mengalah. Meminta untuk minum air pula. Mencuba menyedut melalui straw, tapi air itu hanya naik separuh. Segera ayahnya memotong straw menjadi dua bahagian pendek. Barulah masuk air itu disedutnya.

Sungguh luluh melihat dia.

Saya cuba mengusap rambutnya. Itu yang paling mampu saya lakukan untuknya. Dia merengek, membantah tangan asing menyentuhnya.

Mengingatkan saya pada Ijjat saya yang juga tidak suka pada orang2 asing yg tidak dikenalinya.

Namun dia alert. Cerdas dan bijak. Bila dia mendengar bunyi sudu dan pinggan sewaktu saya makan mee yang dihidangkan keluarga ibunya, dia bertanya,

"Auntie makan apa..?"

Sungguh luluh perasaan untuk memberi jawapan, ketika dia sudah tidak lagi mampu memasukkan makanan ke mulutnya sendiri.

Arissa.. saya tidak tahu selama manakah dia akan mampu bertahan lagi oleh ganasnya kanser yg menyerang tubuh kecilnya. Getirnya ujianmu, anak.

Dan begitu hancur hati apabila mengingatkan betapa kita sudah tidak lagi mampu untuk melakukan apa2 untuknya. Untuk meringankan sedikit azab yg ditanggungnya.

Saya hanyalah mata yg memandang. Tidak mampu saya bayangkan perasaan ibu ayahnya yang melalui ini bersama Ariissa. Dan apatah lagi utk membayangkan apa yg dirasa dan dilalui Arissa sendiri. Di luar imaginasi.

Maaf jika saya mengganggu emosi sesiapa dengan gambar2 ini. Tapi inilah hakikat kanser. Tak perlu kita berpura2 mengatakan everything is ok or going to be ok. Dengan kanser, NOTHING is ok. Kanser boleh menjadi sejahat ini.

Yang penting ialah awareness. Kesedaran dan pentingnya pengesanan awal. Ianya boleh terkena pada sesiapa sahaja, bila2 masa sahaja.

Untuk yg ingin menyumbang sebagai tanda bersimpati kpd Arissa dan keluarganya, saya sertakan di sini no akaun ibunya. Untuk makluman, kedua ibu bapa Arissa bergilir2 mangambil cuti tanpa gaji.

7618002751 CIMB
Rosmaniza salleh (ibu)

104068164068. Maybank
Rosmaniza

162263129718 Maybank
Norimi Fazil b. Shamshuddin (ayah)

(Ariisa ialah pengidap Bilateral Retinoblastoma, sejenis kanser mata. Sudah tidak boleh melihat bertahun2 kerana kedua2 mata sudah dibuang).

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "