Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Mana-Mana Kenderaan Termasuk Motosikal Tidak Dibenarkan Guna Lorong Kecemasan - JPJ

5 Sep 2017

Baru-baru ini viral sebuah video yang menunjukkan sebuah kereta menggunakan lorong kecemasan hingga nyaris menyebabkan pengguna motosikal yang menggunakan laluan tersebut mengalami kemalangan.

Video tersebut rata-rata menimbulkan kemarahan dalam kalangan pengguna jalan raya terutama bagi mereka yang menggunakan motosikal sebagai pengangkutan utama selain sering menggunakan laluan kecemasan ketika menungggang.

Bagaimanapun, kenyataan dari seorang lelaki telah menimbulkan kecaman orang ramai apabila didakwa menyokong penggunaan lorong kecemasan oleh pemandu kereta,

“Itu lorong kecemasan, bukan lorong motosikal. Motor tak ada hak nak marah kereta. 

“Tak muncul lagi signboard (papan tanda) dilarang melalui lorong kecemasan,” ujar lelaki berkenaan yang kini tular di media sosial.

Kenyataan dari lelaki tersebut dibantah oleh penunggang motosikal yang menjadi pengguna tradisi laluan kecemasan di lebuh raya. Ada yang bertanya laluan manakah yang harus digunakan oleh pengguna motosikal jika laluan kecemasan turut disalah guna oleh pemandu kereta.

Mereka turut berkongsi pengalaman seperti dihimpit oleh pemandu kereta ketika menggunakan laluan tersebut selain ada yang mendakwa bahawa pemandu kereta menggunakan laluan tersebut seolah-olah sedang berlumba di jalan raya.

Malah ada pengguna motosikal yang menganggap bahawa lelaki tersebut adalah sebahagian dariapad pemandu kereta yang sering menyalahgunakan laluan kecemasan hingga membahayakan pengguna motosikal yang lain.

Walaubagaimanapun, menurut Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Wan Ahmad Uzir Wan Sulaiman berkata, lorong kecemasan hanya untuk tujuan kecemasan dan hanya pihak berkuasa sahaja boleh menggunakan laluan tersebut.

Menurutnya lagi, larangan tersebut juga turut melibatkan penunggang motosikal.

“Mana-mana kenderaan termasuk motosikal tidak dibenarkan menggunakan lorong kecemasan,” katanya.

Wan Ahmad Uzir turut berkata, Akta JPJ 1987 boleh diguna pakai  untuk mendakwa mana-mana pengguna jalan raya yang didapati menyalahgunakan laluan kecemasan.

“Mereka yang disabitkan bersalah boleh dikenakan hukuman denda sehingga RM2,000 atau penjara tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Sumber : mStar

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 2 ulasan )
 1. b0la, c4sin0, CMDbet, tangkas, sabung 4yam, dll hanya di F*a*n*s*B*E*T*T*I*N*G, yukk buruan.. :)

  BalasPadam
 2. Swin888.blogspot.com
  Wechat / whatsapp
  Bit.ly/60133026666
  011-2611-9352
  014-322-7846

  SWIN888 SENANG DAPAT ANGPAO & JACKPOT.
  #SCR888 ->>> Fairy Garden
  #LPE88 --->>> Azteca
  #JOKER123 --->>> Huga
  #GW99 ---->>> Aladdin
  #SKY777 -->>> Double Ultimate
  #sky99 --->>> God of wealth

  - WELCOME BONUS 30%
  - DAILY BONUS 10%
  - REFER BONUS 20%
  - 100% TRUSTED #BESMART
  - 24 JAM MASA CUCI/
  TOPUP
  - MININAL TOPUP Myr10.
  - HARI HARI JACKPOT
  - LEBIH DARI 1000+ MACAM SLOTGAMES & UPDATE SETIAP HARI.

  Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCF7oiXFOTBVGvI3h7J2qqqw

  BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "