Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Pelancong Malaysia Sila Peka Dengan Peraturan Masuk Baru Ke Thailand

11 Sep 2017

Menurut Konsul Jeneral Malaysia di Songkhla, Mohd Afandi Abu Bakar berkata, Thailand akan menguatkuasakan syarat baharu untuk memasuki negaranya melalui pintu masuk sempadan Malaysia-Thailand mulai 1 Oktober ini.

Beliau turut mengingatkan rakyat Malaysia supaya peka dan mematuhi peraturan baharu itu serta menggunakan dokumen perjalanan yang sah semasa berurusan di sempadan.

Tambahnya, pelancong yang membawa kenderaan sendiri perlu mengisytiharkan kenderaan serta penumpangnya dengan mengisi borang masuk kepada Jabatan Imigresen dan Kastam Thailand adalah antara peraturan yang baru diperkenalkan.

"Pemandu yang gagal mengisytiharkan kenderaan akan dikenakan denda sehingga empat atau lima kali ganda nilai kenderaan atau kenderaan ditahan dan penjara selama dua tahun," katanya.

Ujarnya lagi, pihaknya sedang berhubung dengan pihak berkuasa Thailand bagi mendapatkan maklumat lebih terperinci berkaitan peraturan baharu itu dan akan dimuat naik di laman web Kementerian Luar apabila memperolehinya.

Katanya, ada syarat-syarat kemasukan tersebut telah lama dikuatkuasakan namun pihak berkuasa Thailand berkata perubahan itu dibuat bagi memuda dan memperkemas daftar masuk rakyat asing ke Thailand.

Mohd Afandi berkata, dua buah kenderaan Malaysia telah ditahan pihak berkuasa Thailand berhubung kesalahan melanggar kesalah masuk dalam tempoh sepanjang tahun ini hingga Ogos lepas.

Tambah beliau, kira-kira 250 orang rakyat Malaysia sedang menjalani hukuman penjara di Selatan Thailand atas pelbagai kesalahan.

Sumber : Astro Awani

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 1 ulasan )
  1. F*a*n*s*B*E*T*T*I*N*G agen nya game bola online teraman..
    Add yuk 5EE80AFE :)

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "