Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Kalau Salah Basuh, Kereta Akan Alami Kerosakan Terutamanya Cat, Elakkan Lakukan 5 Perkara Ini Jika Membasuh Kereta

29 Ogo 2017
2 ulasan

Kereta yang kurang digunakan atau pun yang selalu dibawa ke tempat kerja, ia pasti akan menjadi kotor sama ada dengan debu, atau tahi burung juga kotoran dari jalan raya yang melekat pada kenderaan.

Ada di antara kita yang akan terus membasuh kereta bila dah kotor, tetapi ada juga yang hanya membiarkan kereta kotor, dan basuh bila perlu, sama ada seminggu sekali atau dua minggu sekali.

Walau apa pun, sekiranya anda membasuh kereta, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan dan perlu dielakkan, takut akan memberikan kerosakan yang lebih lagi pada kereta.

1. Jangan tunggu sehingga kotoran betul-betul nampak jelasSerangga kecil, tahi burung, hujan dan debu dari persekitan boleh menyebabkan kerosakan pada lapisan cat. Jangan hanya membasuh kereta seminggu sekali, atau sebulan sekali, tetapi sebaiknya basuh kereta bila perlu, lebih-lebih lagi jika hujan, kerana acid hujan boleh menyebabkan cat cepat terhakis.

Paling kurang boleh bilas kereta dengan air selepas hujan.

2. Ketika kereta tengah panas

Pada keadaan suhu yang tinggi/panas boleh menyukarkan lagi kereta untuk dibasuh dan sebabkan kotoran rosakkan cat. Parkir kereta di temapt redup atau tunggu suhu berkurangan sebelum mula membasuh.

3. Gunakan alatan yang bersesuaianPastikan anda membasuh kereta dengan gunakan barang khas untuk pembersihan kereta, span besar, atau air yang berterusan mengalir dan sabun khas untuk mencuci kereta.

Ini kerana, ia lembut untuk cat kereta, dan mungkin anda perlukan bahan pencuci khas untuk buang tar yang melekat pada kereta.

Span khas juga diperlukan untuk mengelakkan dari kesan calar pada bahagian kereta.

Apa yang penting adalah air yang banyak, ini kerana jika anda hanya gunakan air dari baldi berulang kali, kesan kotoran dan sisa kecil masih ada, yang mana menyebabkan berlakunya calar ketika sedang mengelap kereta.

4. Basuh ikut bahagian


Fokus pada satu-satu bahagian pada masa tertentu, basuh, bilas dan keringkan.

Tetapi jangan sesekali basuh kereta dengan menggunakan span dalam pergerakan membuat bulatan, kerana ia akan tinggalkan kesan bulatan yang boleh nampak, sebaiknya basuh dengan pergerakan garis lurus.

5. Wax dua kali setahun

Mungkin ada yang beranggapan sekiranya wax kereta ia aakan merosakkan kerta, lebih-lebih lagi cat. Tapi, dalam amsa yang sama, ia sebenarnya mengekalkan lagi keadaan cat kereta, yang mana terbaik sekiranya anda berpendapat untuk menjualnya kembali.

Sekiranya sudah habis membasuh, lihat lagi sekali bahagian kereta, yang mana untuk memastikan ianya dibersihkan dengan betul, batu-batu kecil yang ada perlu dibersihkan sebaiknya.

Sumber: mobiloil

- Siakap Keli

BACA: Hentikan Tabiat Suka Letak Kaki Atas ‘Dashboard’, Ini Yang Akan Berlaku Kepada Anda Kalau Terus Buat Begitu
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 2 ulasan )
 1. SWIN888 MERDEKA PROMOTION LUCKY DRAW
  NEW GAMES SKY777 JOM TRY LUCK Have many unique Games Payout.
  Sky777 I Scr888 I Lpe88 I Joker I Sky99 I Gw99.

  Wechat / whatsapp
  013-302-6666
  Swin888.blogspot.com

  - WELCOME BONUS 30%
  - DAILY BONUS 10%
  - REFER BONUS 20%
  - 100% TRUSTED #BESMART
  - 24 JAM MASA CUCI/
  TOPUP
  - MININAL TOPUP Myr10.
  - HARI HARI JACKPOT
  - LEBIH DARI 500+ MACAM SLOTGAMES & UPDATE SETIAP HARI.
  https://www.youtube.com/watch?v=LJeb6Jztqv0

  BalasPadam
 2. Permisi...numpang lewat,buat kamu yang lagi bosan dan ingin mengisi waktu luang dengan menambah penghasilan yuk gabung di di situs kami www.fanspoker.com
  kesempatan menang lebih besar yakin ngak nyesel deh ^^,di tunggu ya.
  || bbm : 55F97BD0 || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||

  BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "