Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Dah 7 Tahun Tapi Tak Boleh Baca Lagi? Ini Cara Untuk Kesan Sama Ada Anak Dah Pandai Baca Atau Tidak

18 Jul 2017
4 ulasan
Foto: bookriot

Kanak-kanak sememangnya penuh dengan kejutan, yang mana kita sebagai ibu bapa juga ada ketikanya sukar untuk memahami mereka. Jika dilihat pada mata kasar, mereka nampak seperti kanak-kanak lain, yang aktif bermain dan bergaul.

Perkembangan kanak-kanak juga berbeza antara satu sama lain, tidak semua kanak-kanak akan berhadapan dengan situasi yang sama, dan cara untuk menangani sesuatu masalah juga berbeza.

Setelah mereka masuk ke tahun satu khususnya, kemahiran untuk membaca pada amnya sudah boleh dimahiri oleh kanak-kanak. Tetapi, bagaimana caranya pula, untuk ibu bapa mengetahui sama ada anak-anak sudah boleh mula membaca?

Menerusi siri Tweet ini, dengan nama Cikgu Idham, telah dikongsikan mengenai cara untuk mengesan kanak-kanak yang tidak boleh membaca.

1. Minta tulis perkataan yang dibaca oleh kita.


2. Suruh kanak-kanak baca ayat tunggal, tidak melebihi 6 patah perkataan. Boleh juga dari artikel atau surat khabar.


3. Baca perkataan dengan 3 suku kata, atau dua suku kata. Tetapi, harus diingat jangan tunjuk perkataan yang mempunyai gambar.4. Jika tidak boleh juga, cuba dengan satu suku kata. Sekiranya masih tidak dapat, harus dimulakan dari awal semula.5. Bukan hanya dengan buku, tetapi perkataan lain yang boleh dilihat.


Perkara sebegini bukanlah main-main, harus diambil serius oleh semua pihak.


Bagi ibu bapa yang mempunyai anak, sama ada di tadika atau baru sahaja masuk ke tahun 1, boleh cuba mula membuat sesi bacaan dengan anak-anak, untuk melihat tahap perkembangan mereka. Supaya nanti dapat bantu anak-anak dengan lebih cepat.

Sumber: Cikgu Idham

Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 4 ulasan )
 1. mari coba keberuntungannya disini F*a*n*s*B*E*T*T*I*N*G
  Kontak bbm 5EE80AFE :D

  BalasPadam
 2. proses cepat, minimal hanya 50rb, gabung dan menangkan puluhan dan ratusan juta rupiah jika beruntung, untuk lebih jelas hubungin 7.A.C.D.8.5.6.0

  BalasPadam
 3. Anda inGin puNya kesempatan besar uNtuK menanG hingGa Ratusan juta Rupiah|Ay0

  seger4 d4ftar kan diri and4 di #ionQQ# invite pin bb#58ab14f5

  BalasPadam
 4. mari bermain bersama kami di ION QQ
  banyak hadiah dan bonus yang menanti anda.
  depo/wd minimal 15.000 tidak ada batasan maksimal wd,berapapun anda menang akan kami bayar,di sini tempat nya Player Vs Player ( 100% No Robot)
  pin BB 58ab14f5.

  BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "