Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Cari Punca Sakit, Bukan Hanya Makan Ubat Tahan Sakit, Kerana Jika Terlalu Berlebihan, Organ Lain Juga Boleh Rosak

1 Jun 2017
2 ulasan
Foto: usnewshealth

Pengambilan ubat sudah menjadi kebiasaan buat kita, lebih-lebih lagi jika jatuh sakit, yang mana ia dapat beri kelegaan, dan mengurangkan sakit tersebut.

Ada ketikanya juga, doktor akan memberikan kita ubat tahan sakit, sekiranya memerlukannya, tetapi pengambilan ubat tersebut, bukanlah setiap masa, hanya perlu diambil kalau terlalu sakit sahaja.

Tapi, mungkin dalam tidak sedar, kita kerap kali mengambil ubat tahan sakit, tanpa mengambil ubat lain untuk merawat sakit tersebut, cara ini bukanlah disarankan. Menurut perkongsian dari Dr Rafidah Abdullah ini, kita seharusnya mencari punca sakit tersebut, dan merawatnya, bukan hanya bergantung dengan ubat tahan sakit sahaja.

Mari kita ikuti penjelasan darinya.

Foto: painkiller

UBAT PENAHAN SAKIT & BUAH PINGGANG

Dah beberapa kali saya ditanya di FB dan Twitter berkenaan artikel Dato Dr Wan Shaariah. Artikel ini sudah lama, tahun 2005. Beliau adalah Pakar Perubatan & Nefrologi yang telah mencurahkan khidmat di Kementerian Kesihatan Malaysia. Sekarang telah bersara. Beliau antara yang sangat-sangat dihormati didalam komuniti kecil Pakar-Pakar Buah Pinggang Malaysia.

Macam ini lah, makan ubat apa pun kalau terlebih, memang apa organ pun rosak.

Ubat-ubat jenis Non-Steroidal Anti-Inflammatory (NSAIDs) antara yang biasa kami lihat penyebab penyakit buah pinggang. Sebagai contohnya: Voltaren, Ponstan, Celecoxib (Celebrex), Indomethacin (Indocid), Naproxen.

Paracetamol boleh digunakan untuk pesakit buah pinggang. Ianya melalui pengumuhan di organ hati. Tapi kalau telan 50 Panadol sekaligus, apa organ pun boleh rosak.

Saya mohon:

1. Kalau selalu sakit, cari PUNCA penyakit itu. Rawat PUNCA. Bukan bergantung dengan ubat tahan sakit. Saya bagi contoh: penyakit gout, JANGAN sekali-kali pergi cucuk ubat tahan sakit kalau dapat serangan sahaja. 

Mesti buat langkah-langkah pencegahan seperti mengawal makanan, senaman, kuruskan badan. Doktor mungkin akan memberikan ubat Allopurinol untuk pencegahan. Ubat ini kena makan hari-hari; bukan bila sakit sahaja.

Entah bila masyarakat kita nak faham konsep PENCEGAHAN. Jangan harap nak baik kalau kehidupan diri sendiri tidak bertukar.

2. Ubat hospital, kalau dipantau dengan baik, risiko untuk rosak buah pinggang sangat rendah. Tapi kalau tinggal ubat, lepas itu "Doctor shopping", asyik dok pindah-pindah klinik, macam mana Doktor nak tahu ubat apa yang telah diberikan? Ini bukan salah Doktor, ini salah anda sendiri.

Boleh juga baca penerangan kami di dalam buka Perang Melawan Mitos mukasurat 43. Mana ada Doktor yang nak buah pinggang pesakit nya rosak? Di hospital kerajaan, kami juga ada ramai pegawai farmasi yang memantau ubatan anda. 

Tapi kalau suruh makan sekali sehari, tapi balik rumah makan seminggu sekali; lepas itu tidak beritahu kami-yang ini salah sendiri ya. Jangan sekali-kali membazirkan ubat yang kami berikan.


3. Jangan dijadikan alasan untuk pesakit mencari rawatan alternatif untuk apa-apa penyakit pun. Mengarut, sampai dijadikan alasan nak ambil ganja pulak (rujuk gambar).

Habatussauda, al-manna (Arabic gam), macam-macam daun (ketum, rerama, banyak lagi), belalai gajah BUKAN rawatan penyakit kronik buah pinggang manusia. Mungkin untuk binatang didalam kajian-kajian kecil, ada agaknya. 

Manusia TIDAK SAMA dengan binatang. Kalau bukan "expert" dalam pembacaan jurnal, mohon JANGAN KOMEN apa-apa tentang kajian-kajian tersebut. Anda boleh menyesatkan masyarakat.

Pelbagai kopi ke, teh ke; apa jenis pun, TAK JALAN. Suplemen Goncang-Lee, C******* dan pelbagai suplemen yang sewaktu dengannya, tidak merawat penyakit kronik. Mohon jangan percaya.

4. Jurujual JANGAN sekali-kali menggunakan alasan ini untuk menjual produk anda. Bayangkan lah, betul ke mendapat keuntungan daripada kesusahan orang lain? Kalau yang kata produk anda boleh baik kan penyakit, itu MENIPU namanya. 

Anda sendiri tahu apa hukumnya. Tak perlu saya cerita. Dah, tak payah datang hospital bawak brochure itu ini, rekomen ubat itu ini. Baik tak payah datang melawat orang sakit. Doakan saja kesihatan mereka; boleh buat dari rumah sendiri.

Simpan lah duit anda, daripada beli suplemen yang mungkin memudharatkan. Elok kita sedekahkan kepada yang memerlukan.

#JanganKacauPesakitKronik

Rafidah Abdullah
Pakar Perubatan & Buah Pinggang
#MedTweetMY

- Siakap Keli
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 2 ulasan )
  1. SITUS BANDAR ONLINE 2017 #DEWA-LOTTO
    BURUAN BERGABUNG SEKARANG JUGA

    BalasPadam
  2. thank atas info ni.. tu la masalah utamanya kan, asal sakit sikit ambil pain killer

    BalasPadam

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "