Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

"Pengeluaran Hormon Akan Terganggu & Kita Akan Keletihan" - Doktor ini Kongsi Kesan Tidak Baik Tidur Selepas Subuh Pada Waktu Puasa

28 Mei 2017

Selesai bersahur, tunggu waktu Subuh kejap dan cepat-cepat berbungkus balik untuk sambung tidur.

Tetapi menurut seorang doktor tempatan, Dr Zubaidi Hj Ahmad, perbuatan itu sebenarnya memberi kesan yang tidak baik kepada tubuh badan kita.

"Kebanyakan kita akan bangun awal pada setiap untuk bersahur. Malangnya ada di antara kita tidur semula selepas subuh selama sejam kerana mengikut nafsu untuk tidur dengan alasan untuk mendapat kesegaran di tempat kerja." kongsi Dr. Zubaidi di laman Facebooknya.

Jelas Dr. Zubaidi tindakan itu boleh mengganggu pusingan biologi di dalam badan serta menambahkan lagi keletihan seseorang!

"Pola kehidupan sedemikian akan mengganggu pusingan biologi di dalam badan dan ini akan menambahkan keletihan seseorang. Keadaan ini disebabkan gangguan ke atas pengeluaran hormon kortisol yang berfungsi sebagai hormon kecergasan bagi seseorang."

"Apabila seseorang bangun daripada tidur setiap pagi pada pukul lima pagi untuk bersahur, rutin ini akan merangsang pengeluaran hormon kortisol pada pukul tiga atau empat pagi dan akan memuncak pada pukul 11 pagi."

"Apabila rutin ini ditukarkan secara tiba-tiba, dengan tidur semula selepas subuh, pengeluaran hormon ini akan terganggu dan kita keletihan sepanjang hari berpuasa.

"Jika mahu tidur sebentar, saya cadangkan masa yang sesuai antara tiga puluh minit sebelum zohor. Ambil masa 10-15 minit saja. 

"Selepas berwudhu dan solat zohor berjemaah, insha ALLAH kita akan berasa segar walaupun berpuasa.

Sumber: Dr. Zubaidi
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "