Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

8 Petua Berkesan Bagaimana Hendak Buang Angin Dari Dalam Badan Secara Semulajadi Dan Sihat

26 Jan 2017

Sudah pasti ramai antara kita mengalami masalah angin dalam badan, perlu diketahui angin dalam abdan ini berpunca daripada aktiviti kehidupan harian kita dan juga makanan.

Angin dalam badan boleh menyebabkan terjadinya kembung perut dan badan rasa lemah hingga loya.

Perut kembung boleh berlaku disebabkan oleh angin yang disimpan di dalam usus yang disekat dan tidak berupaya untuk keluar sehingga anda boleh berasa loya dan perut terasa kembung.

Jadi bagaimana untuk mengatasi masalah ini selain urutan tradisional? kami kongsikan petua yang telah dimuatnaik oleh petuasihat bagaimana cara berkesan untuk membuang angin menggunakan kaedah tradisional

1. Ambil Vitamin C


Siapa yang tahu ternyata Vitamin C boleh buang angin dalam badan kerana Vitamin C boleh meningkatkan imuniti badan supaya ketahanan badan akan bertambah dan anda boleh merasa badan anda kembali dalam bentuk sihat. Vitamin C adalah sangat penting untuk kesihatan terutamanya dari segi keseimbangan dalam ketahanan badan. Sudah begitu banyak produk dalam pelbagai syarikat menawarkan produk Vitamin C tersedia di farmasi.

2. Ambil ubat-ubat herba

Anda pasti memikirkan ubat-ubat herba adalah satu cara semulajadi, tetapi komposisi produk ubat-ubatan herba kini juga meluas dan dimasukkan ke dalam perubatan sederhana. Ramai bahan-bahan herba dijadikan sebagai ubat-ubatan penyakit yang spesifik dan salah seorang daripada mereka boleh hilangkan angin dalam badan. Ubat herba sudah tersedia dalam bentuk cecair dan tablet di farmasi.

4. Ambil bawang putih


Selain daripada perasa pada masakan, bawang putih menjadi petua buang angin dalam badan. Kandungan bahan dalam bawang putih ini mampu mrengusir angin dalam badan dengan cepat. Dengan memakan bawang putih, boleh membuang angin dalam badan. Orang tua yang mempunyai bayi yang mengalami angin masuk atau kembung biasanya membalurkan bawang putih sekitar bahagian-bahagian badan dan menggosokannya.

3. Minum rebusan daun betik

Ternyata bahawa meminum air rebusan daun betik boleh juga hilangkan angin dalam badan. Caranya dengan rebus 4 hingga 5 helai daun betik dengan 1 liter air. Biarkan air yang bercampur dengan daun betik dan minum rebusan air dalam keadaan suam. Walaupun pahit, petua ini lagi mujarab.

4. Makan sup hangat


Inilah petua buang angin dalam badan yang sedap, iaitu dengan memakan sup hangat apabila kita mengalami angin dalam badan. Kesan panas dalam badan ini boleh menghilangkan lesu yang disebabkan dari mendapat angin supaya anda berasa lebih segar.

5. Kerokan guna duit syiling


Anda pasti tidak asing lagi atau sangat akrab dengan kerokan, di mana bahagian badan anda akan dikerok menggunakan duit syiling licin supaya ia boleh membuka liang-liang kulit badan anda. Petua ini dipercayai sejak purba boleh membuang angin dalam badan. Kerokan boleh dilakukan untuk semua orang, kerana selain boleh hilangkan angin dalam badan, kerokan boleh juga sebagai suatu kelonggaran untuk anda, serta sensasi urut cukup lazat. Kerokan banyak juga dibincangkan memberi kesan teruk dan ada juga yang mengatakan kesan baik. Kesan teruknya seperti lubang liang kulit badan boleh membesar dan menambah teruk angin dalam badan. Tetapi ramai masyarakat kini telah sentiasa menikmati kerokan sebagai satu cara untuk buang angin dalam badan.

6. Bekam angin


Satu perkara yang sangat biasa dan meluas dilaksanakan untuk buang angin dalam badan iaitu dengan bekam. Teknik bekam dilakukan dalam beberapa cara. Satu cara dengan alat khas yang menghisap udara supaya menarik bahagian kulit anda keluar yang dipercaya untuk menarik angin dalam tubuh melalui liang-liang kulit badan. 

Ada juga menggunakan kaca dan bomba untuk mengurangkan tekanan udara dalam kaca supaya bahagian kulit akan tertarik. Untuk mengeluarkan darah dan angin, dilakukan dengan dua cara, iaitu dengan cara menindik bahagian tubuh yang di bekam dengan jarum atau hanya dilakukan bekam. Menindik bahagian tubuh dengan jarum juga sebagai akupunktur yang ditambah pula dengan teknik bekam berkhasiat juga untuk memulihkan stamina dan boleh menghilangkan penyakit tertentu.

7. Bersenam

Ramai tidak tahu juga bahawa kadang-kadang orang mendapat angin dalam badan kerana jarang melakukan aktiviti atau gerakan supaya badan terasa lesu dan kaku. Bilakah anda hanya kerap lakukan pergerakan sederhana seperti berjoging atau berjalan kaki semata-mata, atau dengan Gimnastik kecil sekurang-kurangnya anda keluarkan peluh dan menambah kelenturan otot-otot dalam badan anda.

8. Relleving Wind Pose


Istilah lain iaitu menguis angin. Inilah yang merupakan pose dalam satu pergerakan yoga yang dipercayai dapat menghilangkan angin dalam badan anda. Caranya dengan terlentang dan kemudian tarik salah satu lutut ke arah dada dan pegang dengan kedua-dua tangan, tarik lutut perlahan-lahan untuk lebih dekat dan lebih dekat ke arah dada anda, pegang dan ulang di kaki lain. Ia adalah untuk menyekat gas yang berada di perut anda supaya mudah untuk dapat dibuang.

9. Garland Pose


Gaya yang satu ini iaitu dengan membuka peha yang berfaedah untuk mengeluarkan gas dalam badan kita. Perkara yang dilakukan adalah berdiri dengan kedua kaki yang lebar dan kemudian meletakkan tangan seperti berdoa, selepas itu tekut lutut anda ke kedudukan bercangkung sementara waktu mengeluarkan nafas dengan kedudukan siku tangan pada lutut dan belakang. Mengadakan satu masa maka gas akan hilang daripada badan anda.

Itulah petua buang angin dalam badan secara tradisional yang cepat dan paling mujarab yang boleh kami kongsikan.  - Siakapkeli.my
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "