Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Tidak Gemar Makan Sayuran Hijau Kerana Rasanya Yang Pahit, Anda Pasti Akan Berubah Fikiran Selepas Mengetahui Khasiatnya

16 Nov 2016
No Comment

Setiap dari kita mempunyai keinginan yang berbeza, begitu juga dengan minat pada sesuatu makanan, ada yang gemar memakan sayur, sehingga penuh satu pinggan akan sayur dan ulam-ulaman, dan ada juga yang memakan daging sahaja, tanpa mengambil sedikt pun masakan berunsurkan sayur.

Bagi yang tidak gemar untuk memakan sayur pula, ianya sudah pasti bermula sejak dari kecil lagi, di mana apabila memakan sayur, terasa pahitnya yang membuatkan hilang selera. Namun, walau ada pahitnya, terdapat juga ‘manisnya’ terhadap kesihatan kita.

Bagaimana pula sayuran hijau ini boleh memberi khasiat yang baik pada tubuh kita? Adakah seperti ubat, yang pahitnya mampu merawat sakit kita? Admin kongsikan kepada anda, 5 khasiat yang akan anda perolehi, jika memasukkan sayuran hijau dalam pemakanan harian anda. Jom kita tengok.


KETAHUI 5 KHASIAT PENTINGNYA MAKAN SAYUR HIJAU

Ramai di antara kita yang liat nak makan sayur, lagi-lagi sayur hijau. Bukan setakat kanak-kanak je tak nak makan sayur, orang dewasa pun sama.

Mesti ada dalam kalangan kita yang tak tahu apa khasiat bila makan sayur hijau kan?

Nak tahu ketahui khasiat sayur hijau? Mesti anda tak sangka khasiatnya, lagi-lagi khasiat yg terakhir.

1. Membina Dan Memperbaiki Tulang

Sayur yang tinggi kalsium dapat membantu memastikan gigi dan tulang sentiasa kuat, dan dapat mengurangkan risiko menghidap osteoporosis.

2. Menangani Masalah Kesihatan

Sayur-sayuran mengandungi komponen yang boleh membantu menangani masalah kesihatan. Pakar-pakar Sains telah membuktikan kandungan dalam sayur-sayuran telah berjaya mengatasi masalah seperti kanser, penyakit hati dan kencing manis.

3. Memastikan Sistem Imun Kuat

Sayuran hijau seperti bayam mengandungi beta-karotena yang membantu melindungi sel daripada rosak, meningkatkan fungsi imun dan melindungi mata daripada penyakit yang berkaitan usia, juga membantu pembaikan tisu badan.

4. Mencantikkan Kulit

Oleh kerana sayuran hijau mengandungi banyak kandungan air, ia membantu badan untuk mengekalkan kelembapan seterusnya menyumbang kepada kecantikan kulit dan rambut.

5. Membantu Menurunkan Berat Badan

Sayuran hijau adalah semula jadi rendah karbohidrat tetapi kaya dengan serat. Ia membantu anda untuk berasa kenyang dalam tempoh yang lebih lama. Kandungannya yang sangat rendah kalori juga membantu dalam proses penurunan berat badan.

Tidak sangka rupanya terdapat banyak khasiat dalam sayur hijau ini, mungkin selepas ini boleh mempelbagaikan cara masakan yang sihat, dengan menggunakan sayuran hijau. Jika makanan sudah disediakan dengan seimbang, sudah pasti badan juga kembali bertenaga. – Siakap Keli

Sumber: Coach Kamarul & Coach Aisyah
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "