Bacaan
Hangat
Terkini
Viral

Berhati-Hati Dengan Penyakit ‘Ain, Sebelum ‘Share’ Gambar Percutian, Makanan, & Harta Di Media Sosial, Baca Dulu Perkongsian Ini

23 Mei 2017
No Comment

Media sosial sering dikaitkan dengan salah satu medium di mana kita berkongsi pelbagai perkara dengan rakan-rakan. Ia mungkin juga dijadikan sebagai tempat meluah rasa gembira, sedih, atau masalah yang dihadapi.

BACA: Bolehkah Kongsikan Masalah Rumah Tangga Dalam Facebook? Ini Jawapan Dari Dr. Zaharuddin Abd Rahman

Bukan itu sahaja, ada ketikanya juga kita sering memuat naik gambar-gambar yang menarik, terutama sekali makanan, tempat percutian, atau pun sesuatu yang kita lakukan sehari-harian.

Tapi, dalam tidak sedar kita memuat naik gambar tersebut, apakah tujuan utama kita berkongsi gambar tersebut di media sosial?

Menerusi perkongsian dari seorang pendakwah ini, iaitu saudara Firdaus Wong Wai Hong, sebelum kita memuat naik status akan perkara-perkara ini, anda seharusnya tahu terlebih dahulu akan perkara ini.

Mari kita ikuti perkongsian darinya.


Baca Ini Sebelum Anda 'Share' Gambar Percutian, Harta & Makanan Anda

Dewasa ini, ramai yang berkongsi hampir setiap perkara dalam hidupnya di media sosial. Ramai yang suka kongsikan gambar percutian, harta mahupun yang lebih biasa adalah gambar makanan.

Saya tidak mahu berbicara tentang hukum hakam di ruangan ini tetapi saya ingin mengajak sahabat semua bersama-sama bermuhasabah.

Pernah kita terfikir tatkala kita berkongsikan gambar percutian, harta dan makanan kita, berapa ramai yang mengikuti laman media sosial kita turut mengimpikannya tetapi tidak mampu? Andai tujuan kita berkongsi gambar adalah untuk memotivasi mereka, maka Alhamdulilah. Moga kita dikurniakan ganjaran oleh Allah.

Andai tujuan kita berkongsi gambar adalah untuk memberitahu dunia di mana kita berseronok, berapa harta kita ada dan makanan apa kita makan, pernahkah kita berfikir adakah tindakan kita akan menyebabkan mereka yang tidak mampu bercuti, memiliki harta yang kita miliki serta tidak mampu membeli makanan itu merasa gembira atau akan menjadikan mereka lebih sedih dan kecewa?

Jangan lupa juga penyakit ain kerana pandangan hasad dengki manusia yang boleh menyebabkan kita menderita kemudian hari. 

Lupakah kita akan kisah Nabi Yusuf yang bermimpi 11 bintang, matahari dan bulan sujud padanya lalu diceritakan kepada Nabi Yakub. Nasihat Nabi Yakub kepada Yusuf direkodkan di dalam Al-Quran;

"Ayahnya berkata: "Hai anakku, janganlah kamu ceritakan mimpimu itu kepada saudara-saudaramu, maka mereka membuat makar (untuk membinasakan)mu. Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi manusia".
(Yusuf 12:5)

Buatlah pertimbangan sewajarnya sebelum kira kongsikan gambar kita di media sosial. Sekali sekala untuk memotivasi orang lain tidak mengapa tetapi jikalau kita perkongsian kita menjadikan orang lain cemburu akan nikmat kita, maka berhati-hatilah dengan penyakit ain.

Ingatlah, segala yang kita kongsikan di media sosial akan dibentangkan semula kepada kita di Padang Mahsyar nanti. Bersediakah kita menjawabnya nanti? Allahu Musta'an (Semoga Allah Membantu Kita)

- Siakap Keli

BACA: 'Thread Ni Nak Cerita Pasal Kisah Aku Kena Santau' - Lelaki ini Kongsi Pengalaman Kena Santau Dengan Rakan Satu Universiti
Sekiranya anda berminat untuk jimatkan kredit telefon anda boleh tekan sini.
Blogger ( 0 ulasan )

Sedang Hangat

©2014 Siakapkeli
" "