Setiap hari dirumah akan masak makanan yang lebih kurang sama sahaja. Kadang-kadang teringin juga masak lain dari biasa. Perlu juga tukar selera. Masak BBQ ke? Tapi tidak tahu cara buat perapan yang betul.
Jangan risau, pemilik restoran Ryndu Hot & Grill, Chef Roslan telah berkongsi lima resipi marinate BBQ yang popular dari restoran miliknya. Selamat mencuba!
BBQ Honey Chicken Wings
Bahan-bahan:
8 Ketul Kepak Ayam
3 ulas bawang putih / ditumbuk lumut
3 sudu makan kicap manis
5 sudu makan sos lada hitam
3 sudu makan sos tiram
4 sudu makan madu
2 sudu makan jus lemon
1 sudu makan minyak jagung
garam secukup rasa
bijan putih untuk ditabur atas ayam
Cara masak:
1. Kepak ayam dibersihkan dan ditoskan.
2. Gaul semua bahan bersama kepak ayam kecuali bijan dan perap selama 2-3 jam.
3. bakar sehingga kepak ayam kekuningan.
Info chef: Untuk perapan lebih baik simpan ayam telah diperap dalam peti sejuk.
BBQ Lamb Ribs
Bahan-bahan:
6 keping tulang rusuk kambing / dicuci dan ditoskan
2 ulas bawang putih / ditumbuk
3cm halia/ ditumbuk
4 sudu makan Lee Kum Marinade Sauce
4 sudu makan sos tiram
4 sudu makan sos barbecue
3 sudu makan madu
1 biji kentang / belah 4 dan panggang
1/2 biji cili bangala / panggang
1/2 bawang holland / panggang
Cara masak:
1. Gaulkan tulang rusuk bersama bahan tumbuk dan semua sos
2. Masukan dalam bekas bertutup dan perap sekurang-kurangnya dua jam
3. Kemudian panggang sehingga masak. Hidangkan bersama sos yang sesuai berserta dengan salad.
Info chef: Semasa memanggang taungkan bersama lebihan perapan ke atas tulang rusuk yang dibakar.
Grilled lemon and yogurt chicken
Bahan-bahan:
8 keping bahagian peha ayam
1 cawan yogout putih
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 cm halia / cincang
1 biji cili hijau
1/2 sudu teh kunyit
3/4 sudu teh serbuk cili
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
3/4 sudu teh garam
Cara masak:
1. Kisar bawang putih, bawang merah, halia dan cili hijau
2. Campurkan bahan kisar dengan yogurt, serbuk kunyit, cili, ketumbar dan garam.
3. Kemudian gaul dengan ayam dan perap sekurang-kurangnya dua jam.
4. Bakar sehingga masak.
Info chef: Hidangan ini sesuai dihidangkan dengan sos lada hitam atau sos BBQ
BBQ Drumstick
Bahan-bahan:
Ketul peha ayam
3 ulas bawang putih / ditumbuk lumat
3 sudu makan kicap manis
5 sudu makan sos lada hitam
3 sudu sos tiram
4 sudu makan sos BBQ
2 sudu makan jus lemon
Cara masak:
1. Bersihkan peha ayam dan toskan
2. Gaul peha ayam bersama semua bahan
3. Perap selama 2-3 jam dalam peti sejuk
4. Bakar hingga masak atau kekuningan
5. Hidangkan bersama salad, lobak merah, cili bangala panggang, dan sos cili
Info chef: Jika ingin segera dipanggang atau dibakar, boleh kelar-kelar peha ayam supaya bahan perapan cepat sebati dengan daging.
Savoury Marinated steak
Bahan-bahan perap:
1. 180gm Striploin beef
2. 1 sudu makan herba campur
3. 1/2 sudu makan paprika
4. Garam secukup rasa
5. Lada sulah secukup rasa
6. Perapkan selama lima minit
Bahan sos savoury:
1. 3 sudu makan sos BBQ
2. 1 sudu makan serbuk lada hitam
3. campur kedua-dua bahan kacau sehingga sebati.
Cara masak:
1. Gaulkan kepingan daging bersama bahan perapan. Perap selama lima minit.
2. Kemudian, panggang daging lebih kurang 15 minit untuk kedua-dua belah daging.
3. Setelah masak, hidangkan dengan sos dan hiasakan dengan kentang panggang, cili bangala panggang, hirin lemon dan salad segar.
Info chef: Jika suka boleh juga ditambah dengan jagung dan kentang putar. Ikut selera anda.
Sumber - Rasa
Dengan minimal deposit 10.000, kalian bisa mencoba keberuntungannya bersama dengan kami
BalasPadamsegera add pin bb kami D87604A1, ditunggu ya di D3W4PK**